2019/04/02

10 X MITEN SUUNNITELLA ONNISTUNUT MAAILMANYMPÄRYSMATKA


 Hellouu! En tiedä oletteko jo aivan lopen uupuneet lukemaan näitä matkapostauksia, mutta näitä nyt olisi vielä jemmassa ja mun reissukuume ei ole helpottanut yhtään, joten täältä pesee! Useat ovat kyselleet oliko meillä joku pakettimatka, vai miten matka on järjestetty. Suunnittelin matkan tosiaan täysin itse ja jokainen yöpyminen, lentolippu ja autonvuokra on tehty ihan erikseen. Tämä vei ihan valtavasti aikaa, mutta oli selkeästi hyvin suunniteltu, koska meille ei tullut mitään suurempia yllätyksiä tai kommelluksia matkan varrella! Tässäpä siis mun kymmenen vinkkiä, millä onnistuin toteuttamaan 2 kuukauden pituisen maailmanympärysmatkan!



1. Valitse kohteet ja tee budjettilaskelmaa. Kauanko matka tulee kestämään, missä maissa haluat käydä? Katsoin lentoja Momondon sivuilta pääasiassa ja katsoin noin hintaa, paljonko kaikki lennot kokonaisuudessaan tulisi maksamaan. Ei kannata myöskään ahmia liikaa, tämä viisi maata oli sopiva määrä kahdelle kuukaudelle ja parissa paikassa olisin voinut olla pidempäänkin!

2. Aloita säästäminen hyvissä ajoin. Mulla oli tietty säästötavoite, jonka tein ennen matkalle lähtöä. Tee myös selkeä budjetointi, kuinka paljon rahaa on käytössä elämiseen (ruokaan jne) ja kuinka paljon shoppailuihin ja pääsymaksuihin. Me maksettiin (2 hlö) kaikki yhteiset menot eli ruoat ja liikkumiset yhteisestä menokassasta ja oltiin budjetoitu jokaiselle päivälle 100 euron budjetti. Tämä budjetti toimi jokaisessa maassa ja pääasiassa melkein joka päivä jäätiin plussalle! Balilla kun oli vielä halvempaa, niin tuohon päiväbudjettiin sisällytettiin myös yöpymiset.


3. Yöpyminen kannattaa myös budjetoida valmiiksi. Haluaako varata paljon yöpaikkoja jo etukäteen, vai ottaako vasta paikan päältä? Joissakin maissa yöpymiset saattavat olla todellakin edullisia paikan päältä ottaessa. Meillä lähes kaikki hotellit ja yöpymiset oli varattu valmiiksi, koska halusin kuitenkin matkalla päästä heti lennolta hotellille eikä matkatavaroita tarvinnut roudata ympäri ämpäri miettien mihin menee yöpymään. Sitten oli myös muutama hotelli johon halusin ehdottomasti, joten oli järkevää varata ne etukäteen. Ausseissa ja Balilla otettiin aikalailla lennosta hotelleja, koska ei tiedetty yhtään missä ollaan minäkin päivänä ja Ausseissa säästettiin suuri summa jo siinä, että nukuttiin kuusi yötä autossa. Tässäkin hinnat vaihtelee tosi paljon ja jotkut haluavat panostaa yöpymiseen, kun toisille käy myös jotkut hostellit matkan varrelta. Meillä suurinosa hotelleista oli melko keskivertoa, mutta joukkoon mahtui myös hienojakin hotelleja ja pari huonompaa yöpaikkaa. Suurimmat osat yöpymisistä katsoin Hotels.comin kautta (tänne rekisteröityessä saa palkintoyön kun on varannut Hotels.comin kautta hotellin 10 yöksi, meilläkin saatiin hyödynnettyä matkalla kaksi palkintoyötä!) ja sitten myös muutama paikka oli varattu Airbnb sovelluksen kautta ja pari hotellia oli myös Booking.com sivuston kautta.

4. Kun kaikki lennot on varattu, ala suunnittelemaan matkaa kohde kohteelta. Tein koneelle jokaisesta maasta erilliset kansiot johon keräsin kaikki lentoliput, autonvuokraus asiat ja varatut hotellit. Kirjoitin myös osoitteet muistiinpanoihin ylös ja lentoaikataulut jotka oli helppo tsekata puhelimesta aina matkan päältä. Kerää myös juttuja valmiiksi mitä haluat nähdä missäkin maassa ja jos meinaat tehdä road-tripin jossain, suunnittele valmiiksi reitti ja mihin matkustat minäkin päivänä. Matkalle kannattaa jättää myös mahdollisia joustavia päiviä ja aikaa ihan paikallaan olemiseen, niin matka ei ole pelkkää juoksemista aikataulun kanssa. Tämä on ehkä aikaa vievin asia, mutta todellakin sen arvoinen!


5. Selvitä mihin maahan tarvitsee viisumia! Joihinkin maihin pystyy hakemaan viisumia lentokentältä, mutta esimerkiksi Ausseihin ja Jenkkeihin kannattaa tehdä nämä hyvissä ajoin. Tarkista myös onhan passisi tarpeeksi pitkään voimassa.

6. Tee pakkauslista ajoissa valmiiksi ja pakkaa myös valmiiksi kaikki mitä pystyt. Meillä oli matkalaukku vähän jo pakattuna kuukausi ennen lähtöä ja sinne oli helppo laittaa juuri ennen lähtöä kaikki arkiset tavarat ja viimeiset vaatteet. Kannattaa miettiä tarkkaan ottaako mukaan rinkan vai matkalaukun, meidän tilanteessa otimme vain yhden ison matkalaukun mukaan, koska ajattelin, että yhteen rinkkaan ei mahdu yhtä hyvin tavaraa ja tässä säästimme varmaan lähemmäs 500 euroa, kun meillä oli vain yksi ruumaan menevä laukku. Matkalaukussa kaikki myös pysyi helposti kasassa, eikä sen roudaaminen tuntunut mitenkään työläältä (paitsi silloin kun matkalaukun pyörät päättävät rikkoutua ja raahattavana on 24 kiloa tavaraa :D) Pyri myös ottamaan vain välttämättömät jutut mukaan ja shoppailemaan maltillisesti (minä en ainakaan tehnyt niin ja matkalaukkumme painoi sitten hiukan enemmän takaisin tullessa..)


7. Ennen matkalle lähtöä ota kaikista passeista ja matkadokumenteistä kopiot sähköpostiin ja tietokoneelle. Tee kaikki raha-asiat mahdollisimman helpoksi matkan ajalle, siirrä kaikki laskut e-laskuiksi ja tarkasta luottokorttien rajat (ja toimivuus, nimim. ihmettelin japaniin asti miksei mun uusi luottokortti toiminut ja vasta toisiksi viimeisenä päivänä älysin verkkopankista katsoa että käyttöalueena on pelkkä Eurooppa..) Ota myös arvokkaammista elektroniikkavälineistä sarjanumerot muistiin ylös. Luottokortteja kannattaa varulta olla pidemmällä matkalla useampi mukana ja niitä kannattaa säilyttää aina eri paikoissa!

8. Tarkasta matkavakuutuksesi kattavuus. Matkatavaroiden arvo kannattaa laskea etukäteen ja ennen matkalle lähtöä vielä napata matkalaukun sisällöstä kuvat. Meillä vakuutus kattoi meidän molempien sairaalakustannukset, matkatavarat ja myöskin koko matkan, jos vaikka olisi sattunut jotain juuri ennen matkalle lähtöä, niin olisimme saaneet kaikista varatuista jutuista rahat takaisin vakuutuksen kautta.

9. Rokotukset kannattaa myös tsekata että ne on kunnossa. Me käytiin ottamassa A- ja B-hepatiitti rokotteet ja ne riitti näihin maihin hyvin!

10. Lataa maiden offline mapit Google Mapsista valmiiksi. Näillä pystyi hyvin navigoimaan, etenkin Jenkeissä ja Balilla! Meillä oli myös matkassa varapuhelin, jonne jouduttiin ostamaan prepaid liittymä Ausseista ja Japanista (täältä ei jostain syystä saatu ladattua näitä mapseja ja koettiin että hyvä wifi on ihan kiva juttu kun reissattiin pitkin maata).






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti