2017/01/18

6 X VINKKIÄ MITEN PITÄÄ KOTI JATKUVASTI SIISTINÄ


 Heippa! Viime viikolla siivosin perusteellisesti läpi meidän kodin ja laitoinkin myyntiin kaikki turhat tavarat. Laadin myös samalla uuden listan, mitkä asiat menevätkään meillä vaihtoon ja samalla tulikin järjesteltyä kaikki paikat uudestaan vielä toimivammaksi, kuin aikaisemmin. Monelle on varmasti ongelmana pitää kotia jatkuvasti siistissä kunnossa ja ajattelinkin tulla jakamaan mun hyväksi koetut vinkit, joilla ainakin itse saan kotini pysymään perussiistinä!

1. Karsi liika tavara pois. Jos kaipaat apua, niin kannattaa lukea Konmarin kirjat! Pidä myös näkyviä koriste-esineitä esillä vain sopiva määrä, koska esillä oleva liiallinen tavaranpaljous tuo vähän sekalaisen fiiliksen ja niin myös saat helpommin "piilotettua" kaikkia muita tavaroita niiden sekaan. Kun tavaroita on vähemmän esillä, niin kaikki mahdolliset kahvikupit yms. alkaa häiritsemään jos niitä alkaa kasaantumaan pöydille ja tasoille.

2. Hanki jokaiselle tavaralle oma paikkansa. Vie myös tavarat takaisin paikoilleen käytön jälkeen!

3. Jos tavaroiden säilytys tuntuu hankalalta, niin mieti, voisitko laittaa kotiisi jotenkin lisää säilytystilaa. Itse ainakin tykkään laittaa kaikkia tavaroita lipastoihin ja muihin säilytysratkaisuihin, mutta sitten tykkään myös panostaa kaikkiin pieniin erilaisiin laatikoihin, joihin saa kaikki laitettua hyvin järjestykseen. Ajattele niin, että kun avaat laatikon, niin sinun pitäisi nähdä yhdellä vilkauksella mitä laatikossa on.

4. Siivoa koti aina ennen jonnekin lähtöä. Jos olet lähdössä reissuun tai vaikka nukkumaankin, niin kannattaa laittaa kaikki tavarat paikalleen. Aamulla/takaisin kotiintullessa on kiva kun kaikki on järjestyksessä eikä tarvi miettiä heti siivoamista ja kaaosta. Petaan aina sängynkin ennen töihin lähtöä!

5. Pura kaikki ostoskassit tms. heti kotiin tultua. Näin tavarat eivät jää roikkumaan kaikkiin eri pusseihin ympäri asuntoa, vaan pääsevät heti omalle paikalleen kun saavut kotiin :)

6. Jos kaikille tavaroille löytyy oma paikkansa ja ne löytävät sinne aina käytön jälkeen takaisin, niin siihen perus siivoamiseen ei mene sitten paljoa ollenkaan aikaa. Imurointi ja pölyjen pyyhkiminen ei tunnukaan enää niin pakolliselta touhulta, kun tiedät, ettei tarvi raivata tavaraa ensin pois edestä ja siivous sujuu helposti vaikka tunnissa. Teen sitten perusteellisemmat siivoukset harvemmin, mutta näin koti pysyy perussiistinä pitempään :)


10 kommenttia:

 1. Tosi hyviä vinkkejä! Minäkin pyrin pitämään aina kotia siistinä. Ja hyvä vinkki on myös se, että pienessäkin ajassa ehtii siivoamaan tai järjestelemään jotain. Vartissakin saa jo paljon aikaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hei kiitos kommentista ja kiva tietää etten ole ainoa "siivousintoilija" ;)! ja tosiaan tohon siivoomiseen ei tarvi sitten uhrata niin paljoa aikaa, mäkin yleensä putsaan jotain lavuaaria samalla kun pesen hampaita :D

   Poista
 2. Toi on kyllä ainakin meillä totta, että kun tavaroille ei ole omaa paikkaansa, niin ne jää lojumaan ja yhtäkkiä onkin sotkuista. Nyt kun vielä asun kotona tuntuu uudelleenjärjestely ja tapojen muuttaminen vaikealta, mutta kun pääsen muuttamaan aion pitää tavarat paikoillaan ja kodin siistinä alusta asti!

  http://pannariblogi.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo tiedän niin tunteen, mulla oli myös porukoilla asuessa aivan sama ongelma! Siihen järjestelyyn pitäisi saada jotenkin innostumaan koko perhe, mutta meillä oli ainakin todella paljon tavaraa joka paikassa ja kaikki oli ihan sekaisin. Omassa kotona onneksi voi määrätä kaikkien paikat ja pitää koti siistinä! :)

   Poista
 3. Hyviä vinkkejä! Täytyy silti tunnustaa, että vaikka itsekin yritän aika samoilla keinoilla pitää kodin siistinä, helposti sitä sotkua silti vaan syntyy, kun ei jaksa tai viitsi aina niitä tavaroita sittenkään laittaa paikoilleen. Miten voikin helppo asia olla toisinaan niin vaikeaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahah joo voin veikata et nää vinkit ei toimi jos on liian laiska! ;) ehkä se alkuun tuntuu vähän raskaalta viedä koko ajan tavaroita takaisin paikalleen, mutta siihenkin varmasti tottuu pian ja sitten tavarat menevätkin jo ohikulkumatkoilla takas paikalleen ja sit voikin taas laiskotella sohvalla hyvällä omatunnolla :D

   Poista
 4. Hyviä vinkkejä! Itselläni ongelmana on juurikin tuo liika tavara, sillä kaikelle ei vain ole omaa paikkaa. Pitäisi varmaan varata kirppispöytää ja yrittää päästä turhasta roinasta eroon, uutta tavaraa kuitenkin tulee kotiin enemmän kuin vanhaa lähtee... :) Ihania kuvia olet muuten saanut otettua! :)
  http://llintzz.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä et hyödyit näistä vinkeistä! Mäkin oon moneen kertaan heittänyt tavaraa menemään, mut tuon konmarin kirjan avulla sain karsittua vielä enemmän niitä turhuuksia pois :) nyt onneksi kaikki mahtuukin sit paremmin jokapaikkaan ja jokaiselle tavaralle löytyy oma paikka!

   Poista
 5. Hyviä vinkkejä, näitä täytyy soveltaa omaankin kotiin :) konmarikin kyllä houkuttelisi, joutuu ehkä hankkimaan noita kirjoja... :D Ite oon tosi huono iltaisin siivoilemaan, mutta töistä tullessa puoli tuntia on aina varattu pikasiivoukseen. En vaan osaa rentoutua jos on sottaista :D puoleen tuntiin ehtii hyvin järjestellä eksyneet tavarat, laittaa pyykit ja tiskit, imuroida tai laiskana päivänä rikkaharjakierros, pyyhkiä tasot ja peilit ja pestä vessan. Pienillä jutuilla urakka ei kasva isoksi ja "kunnon siivous" ei vie koko päivää kun sen tekee :) itse en voisi asua kovin sottaisessa kodissa, hyh.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi puolen tunnin jokapäiväinen siivous on kyllä just hyvä! ja varmasti kun tekee sen heti töiden jälkeen niin ei kerkeä vielä alkaa laiskottelemaankaan :D Ite en kans pystyisi enää ikinä kuvitella asuvani sottaisessa kodissa, siistissä kodissa on paljon viihtyisämpää eikä tarvi stressata siitä kauheasta sotkun määrästä ja potea huonoa omatuntoa kun ei ole siivonnut!

   Poista